„ЗНАЕЈЌИ ПОВЕЌЕ ЗА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗНАЕМЕ ПОВЕКЕ ЗА НАС“ - Едукација на средношколци за европските интеграции

Европското  движење на Р Македонија (ЕДРМ)  во соработка со Градот Скопје во текот на првото полугодие во СУГС „Арсени Јовков“ и уште четири училишта во градот Скопје го реазлираа проектот од едукативен карактер со наслов „Знаејќи повеќе за Европа и Европската унија знаеме повеќе за нас“.

Учениците имаа можност во текот на ноември и декември во своите училишта да се запознаат со основните принципи на формирање и функционирање на ЕУ, како и за актуелностите во ЕУ и нејзиното проширување. Наставата ја одржаа магистри и докторанти на студиите по европеистика. Потоа беше одржано едно пригодно предавање за сите ученици во салата на Собранието на Град Скопје, а на 10 јануари, 2015 година се одржа и квиз натпревар посветен на Европската унија, на кој учествуваа пет екипи (секоја по три ученика).

Од 30 јануари до 1 февруари осум ученички од прва година под менторство на проф. Марина Цвтаноска учствуваа на тридневниот семинар, стручни симулации за Европската унија, кој се одржа во Крушево (Хотел Монтана). На работилниците, во рамките на програмата за едукација на Фондацијата Конрад Аденауер, учениците имаа можност практично да ја симулираат работата на Европската унија и со тоа да ги прошират и збогатат знаењата. Зимската едукативна школа освен знаење вклучи и забава, така што младите имаа можност за дружење и прошетка низ Крушево.

Документи

Галерија

Logo

СЕПУГС „Арсени Јовков“ – Скопје

  • ул. „Ќемал Сејфула“ бр. 35, нас. Бутел 1000 Скопје, Македонија
  • Телефон: +389 (02) 2611-195
  • Е-пошта: arseni_jovkov2004@yahoo.com

Мапа со локација